Pagina's

dinsdag 30 september 2014

De Middenweg

Zo al weer bijna een maand geleden dat ik iets van mij heb laten horen. Het waren drukke weken, ik heb een workshop genealogie gedaan bij de bibliotheek in samenwerking met het archief Alkmaar, maar daarover later.
Eerst even de titel van deze aflevering recht doen. De Middenweg gaat zowel figuurlijk, als letterlijk door het midden van de Heerhugowaard. Ik heb deze weg al een paar keer eerder genoemd in verband met het kandelaberen van verschillend objecten langs deze weg. Zie aflevering 19 maart 2014 en 28 april 2014. De bomen zagen er uit als kandelaren, open en kaal!
Nu in de nadagen van de zomer heb ik toch nog maar even een foto van deze kandelaren gemaakt en wat denk je: Ze
zien er weer een beetje als bomen uit!
Maar ook op 20 mei had ik het over kandelaberen, toen ging het over een stolp langs de Middenweg, die gekandelaberd was. Ook deze is weer op de goede weg om de komende jaren langs de Middenweg te trotseren! Er is een nieuwe begane grondvloer in gekomen, de binnen en buitenmuren zijn opgemetseld. De verdieping vloer is nu ook in beton uitgevoerd en boven in het vierkant is een houten zoldervloer gelegd. Vorige week zijn de dakplaten erop gelgd en twee dakkapellen getimmerd. Gezien de daklatten zal hij wel weer belegd worden met pannen en dan staat er weer een juweeltje langs de Middenweg.
Volgend seizoen zal er wel weer gebed en breakfast kunnen worden.
Dan nu de genealogie, ik had al een stamboom in boekwerk van de fam. Langelaar, wij komen van oorsprong uit Scherpenzeel, waar nog een landgoed Langelaar ligt en begint met Cornelis Hermsen van Langelaar in 1625. Ook van mijn moeders kant de fam. Teunissen heb ik een boekwerk zij komen uit Twente. Op 10 maart 1709 wordt er een jongen gedoopt met de naam Tonis (later Theunis). Nu heb ik die boekwerken bijna stuk gebladerd en het leek mij leuk om dit ook voor Marianne eens uit te zoeken. Ik kreeg een paar velletjes van Hugo, een broer van Marianne en dat werd mijn uitgangs punt. De voorouders van mijn schoonmoeder komen uit deze omgeving en waren veelal watermolenaars met de naam Pa(a)uw. Het oudste document, dat ik tot op heden heb kunnen opsporen is een betaling voor de trouwakte van 23-2-1772 van Jan Germonts Pauw. 
De vader van mijn schoonmoeder komt van oorsprong uit Edam en waren schuitenmakers. Hier ben ik tot op heden gekomen tot de geboorte van Trijntje Bijtjes dochter van Gerrit Janz Pranger die via de naam Gerrit Plas uiteindelijk bij het overlijden van Trijntje 1823, Gerrit Janz Beijtjes heet.
Een prachtige zoektocht in het verleden, waar ik nog heeel veeel uurtjes mee kan doorbrengen.
Dit was het wel weer, tot de volgende keer.