Pagina's

vrijdag 15 augustus 2014

De Veluwe-IJsselboemel

Afgelopen woensdag hebben we een "schoolreisje" gehad, tenminste het voelde als een schoolreisje. Wij hebben een vriendenkring, die nogal ver uit elkander woont. Anny en Teade wonen in Harderwijk, Marjan en Wim in Leusden en André en Gepke in 't Harde. In de vorige aflevering deed ik al verslag van de kijktuinen in Harderwijk, daar spraken we elkaar en kwam Marjan met het voorstel met z'n achten een dagje uit, op schoolreisje, te gaan. Het werd de "Veluwe-IJsselboemel". Tegen half tien vertrokken wij uit Alkmaar-Noord richting Amersfoort, we zijn allen op de benjamin Gepke na, pensionado's, dus met een vrije reisdag op pad. Nadat wij een kopje koffie in Amersfoort hadden genuttigd, arriveerde de rest uit de richting Zwolle en we konden in de trein naar Apeldoorn gepropt worden.  
Daar was het eerst wel even tijd voor een kopje koffie.
Iets na enen wandelden we terug naar het station in afwachting van de stoomtrein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. http://www.stoomtrein.org/index.html
Een grote stoomloc gevolgd door een aantal oude wagons, sommige deden mij denken aan de vakanties naar Oostenrijk in de jaren vijftig, open balkonnetjes met stalen vouwhekjes.
In de trein was er natuurlijk alle gelegenheid om sterke verhalen over het spoortje te vertellen. André en Teade hebben zelf jaren bij het spoortje gewerkt en mijn vader en de vader van Marjan ook bijna hun hele werkzame leven.
In Dieren aangekomen was het een kwartiertje wandelen naar de boot. Het was prachtig weer dus werden er op het achterdek wat stoelen bij elkaar geschoven en konden we van wal steken voor de volgende etappe naar de Rijnkade in Arnhem.
In Doesburg werd een tussenstop gehouden, waarbij de heren een oogje in het zeil hielden bij het afmeren, of hielden ze de vrouwelijke matroos, volgens Wim een "maitresse" in de gaten.
Op het bovenste dek had je een erg mooi uitzicht en was er alle mogelijkheid de topografische kennis op te halen. Maar een gezellige babbel en een drankje, daar liep ook niemand voor weg.
De nostalgische foto rechtsonder is ook genomen in de vijftiger jaren. Ik zat toen bij de "jeugdkapel", nee geen muziekvereniging, maar een afdeling jongeren van de kerk zeg maar. Zomers gingen we met deze club op kamp, jongens en meisjes. De leiding had een boot gehuurd, die een week eerder wellicht nog zand of meel had vervoerd. In het midden werd het ruim in twee helften gedeeld met twee grote gordijnen. Daartussen stond een ladder naar het open luik en daar tegenover hing een klein gordijn met daarachter een vuilnisemmer van de gemeente Haarlem, het toilet. De meiden sliepen aan de voorkant, de jongens aan de achterkant, die moesten iedere morgen hun bed opruimen want dan kwamen er schragen tafels te staan en werd het de verblijfsruimte. We voeren via Noordzeekanaal, Amsterdam-Rijnkanaal, de Rijn naar Arnhem, waar we afmeerden op bijna dezelfde plek als woensdag. In de grote plaatsen gingen we op zoek naar Rutecks om een keer goed naar een toilet te kunnen met privecy. Via Nijmegen en de Waal en weer Amsterdam-Rijnkanaal terug naar Haarlem. Aan deze trip moest ik denken toen we Arnhem naderden.
Om een uur of zes op zoek naar een eetgelegenheid, die we vonden op de Korenmarkt bij Absolute.
Op het terras hebben we ons tegoed gedaan aan soep, schalen vis, ham en verschillende kazen vergezeld van frietjes en salades. 
Om half negen stapten Marjan en Wim, Anny en Teade en Marianne en ondergetekend in de trein richting Utrecht, uitgezwaaid door Gepke en André die richting Zwolle moesten. Na een dikke twee uur waren wij weer thuis na een heel goed geslaagd schoolreisje, dat zeker voor herhaling vatbaar is.