Pagina's

donderdag 28 november 2013

Stukje geschiedenis

Zoals gebruikelijk in deze tijd, werd ik weer met een kop vol sn.. verblijd. Gelukkig geen koorts, maar wel veel binnenblijven voor de kou en veel hoesten in gezelschap dat wil je ook niet gauw. Gelukkig kan ik mijn tijd wel zoet brengen achter de pc en een goed boek helpt ook altijd wel mee. De krant wordt echt goed gelezen en gisteren stond er een stuk in over de ontstaansgeschiedenis van Sint Pancras. Velen zullen denken: "Waar ligt dat gat?" Op onderstaande foto, genomen op 7 januari 1978, het heiwerk voor onze woning in Alkmaar, zou je op de achtergrond Sint Pancras kunnen zien liggen, ware het niet dat er bergen zand voor liggen.
Gezicht op Sint Pancras vanuit Alkmaar
En als ik nu uit mijn raam kijk, zie ik weer Sint Pancras liggen, maar dan van de andere kant, Heerhugowaard. Ik zal het duidelijk maken aan de hand van een kaartje.
Alkmaar-Sint Pancras-Heerhugowaard
Sint Pancras heeft vanaf 1978 veel voor ons betekend, we gingen er jaren zwemmen in zwembad De Bever, ik haalde mijn collega's van het werk op in Pancras om richting Bloemendaal te rijden, Marianne heeft jaren voor de Thuiszorg in Pancras gewerkt en als we nu richting Alkmaar fietsen komen we nog negen van de tien keer door Sint Pancras. Nu het stukje geschiedenis:
Sint Pancras ligt, evenals Alkmaar op een strandwal en er zijn uit de ijzertijd, 700-50 jaar voor Christus, al sporen van bewoning daar gevonden. Om de strandwal was alles drassig en moerassig. In de vroege middeleeuwen ontstond het dorp Vronen. Volgens sommigen groeide het dorp uit tot een enorme handelsstad, die bezocht werd door de bisschoppen Wilfridus en Willibrordus, maar dat wordt ontzenuwd door dhr. Buitink, de schrijver van de historie van het dorp.
De aankomst van beide bisschoppen in Vronen
In 1297 verloren de West-Friezen een veldslag tegen de Hollanders en Zeeuwen en het dorp werd met de grond gelijkgemaakt. De inwoners werden verbannen naar Koedijk, een naburig dorp boven Alkmaar. Pas in 1411 duikt er in de registers een nieuwe nederzetting op: een groepje huizen rond een kapel wordt "Bancruys of Bankras"genoemd, het latere Sint Pancras. Het plekje kreeg nog wel het één en ander te verduren zoals plunderingen door Grote Pier, de tachtigjarige oorlog en de Engels-Russische invasie tegen de Fransen in 1799 lieten ook hun sporen na, het witte kerkje overleefde echter alle rampen.
Sint Pancras 1750-1800
Witte Kerk 2013
en
Kerkplein 2013
Je ziet dan nu dat er toch wel iets veranderd is in Sint Pancras, ook op het gebied van vervoer.
Maar dat geldt ook voor de Twuyverweg voorbij de kerk, de hoek naar rechts om. In het artikel staat nog een foto van rond 1900 en de plaatjes van Google geven de situatie nu aan.
Twuyverweg 1900
Het brandpunt van beide foto's is natuurlijk anders, maar aan het eind van de weg staan op beide foto's dezelfde molen, rechts van de weg is een complete nieuwe wijk verschenen.
Twuyverweg 2013
Jullie zien, vervelen doe ik mij nog lang niet. Het artikel in de krant, het Noord-Hollands Dagblad, is geschreven naar aanleiding van een serie van vier boeken over de historie van Sint Pancras, die worden uitgegeven door de Historische Vereniging Sint Pancras. http://www.hvsint-pancras.nl/index.html 
Wellicht een leuk sinterklaascadeau voor volgend jaar. Dit was het weer voor deze keer, nu wachten nog wat gedichten voor de Sint van dit jaar.