Pagina's

donderdag 28 november 2013

Stukje geschiedenis

Zoals gebruikelijk in deze tijd, werd ik weer met een kop vol sn.. verblijd. Gelukkig geen koorts, maar wel veel binnenblijven voor de kou en veel hoesten in gezelschap dat wil je ook niet gauw. Gelukkig kan ik mijn tijd wel zoet brengen achter de pc en een goed boek helpt ook altijd wel mee. De krant wordt echt goed gelezen en gisteren stond er een stuk in over de ontstaansgeschiedenis van Sint Pancras. Velen zullen denken: "Waar ligt dat gat?" Op onderstaande foto, genomen op 7 januari 1978, het heiwerk voor onze woning in Alkmaar, zou je op de achtergrond Sint Pancras kunnen zien liggen, ware het niet dat er bergen zand voor liggen.
Gezicht op Sint Pancras vanuit Alkmaar
En als ik nu uit mijn raam kijk, zie ik weer Sint Pancras liggen, maar dan van de andere kant, Heerhugowaard. Ik zal het duidelijk maken aan de hand van een kaartje.
Alkmaar-Sint Pancras-Heerhugowaard
Sint Pancras heeft vanaf 1978 veel voor ons betekend, we gingen er jaren zwemmen in zwembad De Bever, ik haalde mijn collega's van het werk op in Pancras om richting Bloemendaal te rijden, Marianne heeft jaren voor de Thuiszorg in Pancras gewerkt en als we nu richting Alkmaar fietsen komen we nog negen van de tien keer door Sint Pancras. Nu het stukje geschiedenis:
Sint Pancras ligt, evenals Alkmaar op een strandwal en er zijn uit de ijzertijd, 700-50 jaar voor Christus, al sporen van bewoning daar gevonden. Om de strandwal was alles drassig en moerassig. In de vroege middeleeuwen ontstond het dorp Vronen. Volgens sommigen groeide het dorp uit tot een enorme handelsstad, die bezocht werd door de bisschoppen Wilfridus en Willibrordus, maar dat wordt ontzenuwd door dhr. Buitink, de schrijver van de historie van het dorp.
De aankomst van beide bisschoppen in Vronen
In 1297 verloren de West-Friezen een veldslag tegen de Hollanders en Zeeuwen en het dorp werd met de grond gelijkgemaakt. De inwoners werden verbannen naar Koedijk, een naburig dorp boven Alkmaar. Pas in 1411 duikt er in de registers een nieuwe nederzetting op: een groepje huizen rond een kapel wordt "Bancruys of Bankras"genoemd, het latere Sint Pancras. Het plekje kreeg nog wel het één en ander te verduren zoals plunderingen door Grote Pier, de tachtigjarige oorlog en de Engels-Russische invasie tegen de Fransen in 1799 lieten ook hun sporen na, het witte kerkje overleefde echter alle rampen.
Sint Pancras 1750-1800
Witte Kerk 2013
en
Kerkplein 2013
Je ziet dan nu dat er toch wel iets veranderd is in Sint Pancras, ook op het gebied van vervoer.
Maar dat geldt ook voor de Twuyverweg voorbij de kerk, de hoek naar rechts om. In het artikel staat nog een foto van rond 1900 en de plaatjes van Google geven de situatie nu aan.
Twuyverweg 1900
Het brandpunt van beide foto's is natuurlijk anders, maar aan het eind van de weg staan op beide foto's dezelfde molen, rechts van de weg is een complete nieuwe wijk verschenen.
Twuyverweg 2013
Jullie zien, vervelen doe ik mij nog lang niet. Het artikel in de krant, het Noord-Hollands Dagblad, is geschreven naar aanleiding van een serie van vier boeken over de historie van Sint Pancras, die worden uitgegeven door de Historische Vereniging Sint Pancras. http://www.hvsint-pancras.nl/index.html 
Wellicht een leuk sinterklaascadeau voor volgend jaar. Dit was het weer voor deze keer, nu wachten nog wat gedichten voor de Sint van dit jaar.

zondag 17 november 2013

Schiller Theater

Vorige week zondag hebben we een uitje naar het midden van het land gemaakt, Utrecht wel te verstaan. De aanleiding is voor velen wellicht wat ingewikkeld, maar ook velen zullen bekenden tegenkomen in dit Nieuwsblad. Daar gaan we:
In 't Harde wonen hele goede vrienden van ons, zij hebben een zoon, die een jonge ingenieur is. Hij en zijn partner hebben besloten ontwikkelingswerk te gaan doen voor een organisatie genoemd VSO. Zij gaan negen maanden naar de Filipijnen om hun kennis m.b.t. natuurrampen over te dragen aan de plaatselijke bevolking. De precieze in en outs zijn op site te lezen. http://www.vso.nl/  Om een eigen financiële bijdrage te leveren aan hun uitzending hadden zij vorige week zondagmiddag een benefiet-concert georganiseerd in het Schiller Theater, aan de Minnebroederstraat in hartje Utrecht. 

Een sfeervol klein theater, waar vooral cabaret en muziek op het podiumpje wordt gebracht. Het is een heel oud monumentaal pand met, hoe kan het ook anders in Utrecht, oude gewelvenkelders waarin nog een oude waterput te vinden is. Van de eigenaressen van het theater kregen we een particuliere rondleiding door de gewelven en hebben we een blik kunnen werpen op de waterspiegel van de waterput. Lees vooral ook naast het programma, het stukje over de historie van dit theater. http://www.schillertheater.nl/ 
Het programma werd geopend door van Piekeren met een gedeelte uit de show "De Verdieping", de liederen en performence hadden wel wat weg van een show van Freek de Jonge, maar oordeelt u zelf op de site staan wat fragmenten van zijn show. http://www.vanpiekeren.nl/audiovideo/ 
Na de pauze kwam er een optreden van een band, The Royal Spuds, ik las een mooie omschrijving van deze band op internet: The Royal Spuds komen uit Zuid-Holland en maken feestmuziek overgoten met een traditionele Ierse shamrock ‘n roll-saus. In hun muziek verweven zij tal van invloeden uit verschillende stijlen, zonder oog te verliezen op de folkpunk. Dit kun je wel lezen, maar luisteren zegt zoveel meer, dus hier twee links naar YouTube: 
http://www.youtube.com/watch?v=2wGc_S4GbKM
http://www.youtube.com/watch?v=Nmu1wEEI-Wg
en natuurlijk ook van deze feestgroep een mooi plaatje.

Na afloop hebben we nog nog even met onze vrienden uit Leusden een hapje gegeten en een glaasje gedronken en zijn met een erg voldaan gevoel afgereisd naar ons logeeradres in Leusden. 
Prachtig dat er nog jongelui zijn als Arnoud en Efrath, die hun kennis willen delen en inzetten in gebieden, die dat hard nodig hebben. Ons feestje vierden wij, terwijl er een grote ramp had plaatsgevonden, juist in het gebied waar zij één dezer dagen heen gaan. Willen jullie hen volgen en hun verhalen, foto's e.d. zien, log dan regelmatig in op hun site:
http://halo-halo.waarbenjij.nu/reisverslagen/457062/nederland/1
Dit was het weer voor deze keer, ook jullie kunnen een bijdrage leveren aan de ramp in de Filipijnen: Geef aan Giro 555!!!!!

zaterdag 2 november 2013

Het waren weer drukke weekjes sinds het laatste Nieuwsblad. Toen voor de kinderen hier de herfstvakantie begon, zijn we nog even naar Petten gereden om de vissersboot te bekijken die daar op de Hondsbossenzeewering gelopen was.
Nou, hij lag hoog en droog op het landhoofd, toe ze avonds probeerden hem eraf te trekken, rolde hij op stuurboord. De volgende dag hadden ze meer succes, hij kon naar Maassluis gesleept worden om daar de gevangen garnalen aan land te zetten. Daarna is hij naar de thuishaven, Zeebrugge gesleept. De strandingsplek lag precies tegenover een camping, de kantine was uitverkocht wat betreft de koffie e.d. en de caravans en campers reden achter elkaar de camping op. Een leuke aanleiding om de herfstvakantie in Petten door te brengen.

Wij zijn toen doorgereden naar Zaandam, onze schoonzoon was jarig en Femke en Stijn zouden mee terug rijden om twee nachtjes te komen logeren. Oma wilde nog een herfsttafreel op de salontafel voor de sfeer in huis.
Dus met een grote plastic tas op weg naar het Heilooër Bos, daar werd niet alleen de tas gevuld met herfsticonen zoals, eikels (tamme) kastanjes, mos, bladeren en takken, nee er moest natuurlijk ook geklommen en paddenstoelen bekeken worden.
De muizentrap, een begrip in dit bos, werd diverse malen op en af gegaan door de koters. Jullie begrijpen, ze sliepen als rozen die avond, woensdagmiddag werden ze weer door hun mama opgehaald.
Zaterdag, een dagje Leusden, we hadden daar een verjaardag en maandag stond een dagje schoonmoeder gepland, in Haarlem. Marianne zou haar vergezellen naar de huisarts en ik had nog het nodige met haar post te regelen.
Toen we de parkeergarage wilden inrijden, stond er behoorlijk wat volk te kijken. Wat was er gebeurd.............
op de hoek van een zijstraatje van De Witstraat stond altijd een forse boom, op de foto van Google uit 2009, staat hij in volle glorie, nou toen wij de garage in wilde, lag hij in volle glorie! Als we niet de afspraak met de huisarts hadden, waren we waarschijnlijk thuisgebleven, het stormde zo hard, toen we op de A9 reden gaf de radio windstoten van 140km/u door in IJmuiden.

De auto ging ook behoorlijk heen en weer, afijn we hebben het er goed van af gebracht, evenals de bewoners in het straatje, de boom was precies tussen de garage en de huizen gevallen. Toen we weer richting De Waard gingen liepen de bewoners al met openhaardhout te slepen.
Dinsdag hadden we onze "vrije reisdag" en zijn we met de trein naar Zwolle geweest, daarover hoef ik geen verslag te doen, dat heb ik op 7 februari 2013 al ruimschoots gedaan.
We gaan er dus mee stoppen, in de woonkamer wacht mij een "Beerenburgertje", het is buiten guur, dus je moet de binnenkant warm houden!