Het vervolg hierop was de kleine stroomhuisjes (10kV-transformatorstaions), waarvan er zo'n 100 per jaar gebouwd werden in de situatietekeningen te laten tekenen.
Ook begon ik halverwege de jaren tachtig met de eerste computercursussen, toen nog op het grote mainframe. De bestekken voor de eerder genoemde 10kV-huisjes werden hierin geprogrammeerd.
Het tekenwerk werd gecombineerd met opzichterswerk voor de renovatie van diverse magazijnen.
De eerste rekencomputer een Hp met geïntegreerd beeldschermpje, printertje en tape unit kwam op de afdeling. Hiermee werden sterkteberekeningen gemaakt. Je kon er in basic een ski-spelletje op spelen en in Basic zelfs liedjes programmeren.
Hierna werd de HP vervangen door de IBM Personal computer (pc) waaraan een A3-plotter was verbonden, ook weer voor de sterkteberekeningen, heel fascinerend om die plotter bezig te zien. De dwarskrachten- en momentenlijnen werden getekend met een programma dat AutoCad 3 heette.
Samen met Jaap van Beek, die ook bovenstaande computers had geïntrodiceerd, zijn we met onze chef gaan praten, want met dat Autocad kon veel meer. We volgden een Dos- en een Autocadcursus en konden gaan spelen. Omdat we in het nieuwe kantoor geen grote tekeningenkluis meer op de afdeling hadden, werden alle oude tekeningen op microfilm affiches gezet en zo hadden we aan één grote kast voldoende, tegelijkertijd werd het kaartenarchief van de tekeningen in de computer gezet. Al gauw werd de A3-plotter te klein en kwam er een grote A0-plotter en computer met tekentablet op mijn werkplek bij. Je kon op Autocad ook de gebouwen driedimensionaal tekenen, waarna je om het gebouw heen kon lopen en zelfs eroverheen kon vliegen. Dat heb ik gedaan met het ontwerp van het grote 50kVstation Oorkondelaan in Haarlem.
In die tijd begonnen wij ook met de windmolenparken langs het kanaal en op Texel. Een nieuwe uitdaging, een windmolen driedimensionaal tekenen en vermenigvuldigen en dan een perspectief laten maken. Van de foto's van de bedrijfsfotograaf werd een pentekening gemaakt, waar dan de Autocad-molens werden ingetekend zodat de omwonenden bij inspraakprocedures een beeld kregen van het windmolenpark, dat zou worden gerealiseerd.
Maar het werd rond 1990 tijd voor iets anders, alle nieuwigheden op het tekengebied waren de revue gepasseerd er kwam een plek vrij bij de afdeling Bedrijfsbureau van de Algemene Technische Dienst van nv PEN energiebedrijf noord-holland als 'Hoofdmedewerker Techniek' en verliet ik de tekenkamer.
Voor al het systematisch bouwkundig onderhoud van de toenmalige N.V. Pen, draaide twee systemen, een voor een paar honderd grote gebouwen met veel onderhoud Kraan genoemd en een met Chiel gebouwde dBase applicatie voor een paar duizend kleine gebouwen (10kVstations) met weinig onderhoud, tuinonderhoud, dakbedekking en schilderwerk.
Beide applicaties kenden inspectie- en uitvoering-ronden met een prijs indicatie waarmee begrotingen gemaakt werden.
Ik volgde een cursus Management Beheer en Onderhoud bij het Bouwcentrum en heb in samenwerking met het Rekencentrum de boekhouding op het mainframe weten te koppelen aan de beide applicaties, zodat begroot en werkelijk per maand werd bewaakt. De afdeling ATD liep hiermee voorop in de organisatie en in 1994 werd ik gevraagd hetzelfde te gaan doen bij de stafafdeling van Hoogspanningsstations maar dan op het gebied van hoogspanningscomponenten. Er werd een Orcle applicatie, 'Rapier' aangeschaft en naast beide andere applicaties werd ik applicatiebeheerder ook voor Rapier later omgedoopt tot SQL - MP5.
In 1996 werd N.V. PEN na fusie met Haarlem, Amsterdam en gasbedrijf Kop Noord Holland omgedoopt tot Energie Noord West en ik kwam te werken bij E-Trans. Ik kreeg er een collega bij, Eric hij verzorgde vooral de hardware en ik werd verantwoordelijk voor alle software, maar met z'n beiden moesten we de automatisering van zo'n 120 man op de rail houden. Een leuke tijd met veel cursussen volgen. We gingen over van OS2 van IBM naar Windows van Microsoft en moesten ons bekwamen in WP, Quattro, Wp presentations, wat later het Office pakket zou worden met Word, Excel, etc. Hier heb ik nog veel meer mensen leren kennen dan ik al kende in die ruim 30 jaar. Naast al deze applicaties bleef ik ook nog app.beheerder van MP 5 en Kraan Bouwcomputing.
In 1999 kregen we de fusie met NUON en mocht ik hetzelfde werk doen bij NUON Infra afd. Informatievoorziening, ik behield gelukkig mijn werkplek in Alkmaar en toen die afdeling eind 2001 werd opgeheven en er weer een reorganisatie kwam, kon ik eventueel weer als bouwkundige solliciteren in Leeuwarden of met vervroegd pensioen op 29 maart 2002, het was genoeg geweest en koos voor het laatste.
Ik heb met veel plezier met alle facetten van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland kennisgemaakt, ik heb ze nageteld, 32 certificaten van cursussen op het gebied van Bedrijfshulpverlening, Bouwkunde en Automatisering in die 38 jaar gehaald en ben geëindigd waar ik in 1964 solliciteerde als 'ponser', maar niet koos, toen de Automatische Mechanische Administratie en toen ik met pensioen ging was dat de afdeling Informatievoorziening.
Vorige maand, 21 januari 2017, was een reünie naar aanleiding van 100 jaar PEN, ik heb daar heel veel oud collega's ontmoet en gesproken. Er was zo'n 400 man en vrouw.
Deze reünie was de aanleiding jullie deelgenoot te maken van mijn werkzame leven als geldverdiener, nu al weer bijna 15 jaar als vrijwilliger in de weer.
Een hartelijke groet uit De Waard.